Krnica

Krnička luka (luka Krnica, Krnički porat), morska uvala kraj Krnice (44°57′N; 14°3′E). Nalazi se na zap. ulazu u Raški zaljev, duboko se uvukla u kopno (dužina 1,8km) a ulaz joj je okrenut na jugoistok, te je dobro zaštićena od bure i juga. Dubina mora na ulazu je 39m, na sredini uvale 29m. Do nje vodi asfaltna cesta iz Krnice (2,6km). Tijekom XX.st. bila je izlaz Krnice i okolnih sela na more i veza sa svijetom. U njoj je bila postaja austroug. žandara, odnosno tal. financa, a pristajale su trg. brodice iz cijeloga sjev. Jadrana.

Uvala je i danas privezište ribarskih brodica, a ljeti i turist. plovila. Ljetno je izletište i kupalište okolnih naselja. Stara jezgra povremenoga naselja (nekoliko kuća) u vrhu uvale proširila se potkraj XX.st. kućama za odmor duž sjev. obale, a u novije vrijeme razvija se izletnički i stacionarni turizam u malim objektima.

Pula

Najveći grad na istarskom poluotoku nudi raznolike atrakcije kulturnim zanesenjacima. Bogati itinerar po pulskoj tritisućljetnoj prošlosti, koja potvrdu nalazi na svakom koraku u starogradskoj jezgri, započinje i završava rimskim amfiteatrom Arenom.

Šetajući Pulom primijetit ćete mnoge spomenike rimske arhitekture: Slavoluk Sergijevaca iz 1. st. prije Krista, Herkulova i Dvojna vrata, Augustov hram te Malo rimsko kazalište u središtu grada. Poseban će doživljaj biti odmor na glavnom gradskom trgu, Forumu, koji funkciju okupljanja čuva još iz vremena cara Augusta.

Pravi turistički aduti Pule su svakako i 190 kilometara razvedene obale, kristalno čisto more i dostupne plaže »uređene« po izboru: kamene plohe ili obluci pristupačni svim uzrastima, pogotovo obitelji s djecom, ili »divlje« plaže, zaklonjene nedirnutim zelenilom za ljubitelje privatnosti i intime.

Istra

Plavo more, bijeli kamen i zelena unutrašnjost kolorit je Istre, najvećega hrvatskog poluotoka. Plavetnilu njezina priobalja suprotnost je zelena unutrašnjost i akropolski gradići koji, negdje na pola puta između sna i jave, brišu onu tanku nit koja stvarnost dijeli od priviđenja. I pretvaraju se u samo vašu priču.

Srcoliki poluotok zaronjen duboko u bistre i modre vode Jadrana skrovit je vrt ljepote koji otvara vrata sunčanog i toplog Mediterana. Odškrinite ih bez oklijevanja i odmor snova postat će stvarnost. Multikulturalna i gostoljubiva, ovo je zemlja koja na malom prostoru sretno spaja mnoštvo različitosti.

Dok svojim kristalnim morem, čistim obalama i lukama, veselim ribarskim brodicama i uzavrelim kamenim uličicama progovara istinskim šarmom Mediterana, ovaj čarobni pedalj zemlje svojim slikovitim srednjovjekovnim gradićima propupalim po brežuljcima istarskog zaleđa odiše mirom i blagošću kontinenta čiji krajolik neodoljivo podsjeća na najljepše predjele Toskane ili Provanse.